Expeditie Rondje Himalaya

Unicef Children

 
Henk
Home | Even voorstellen | Planning! | De auto | Logboek | Contact | Dè Reisfotograaf | Reisverslagen | Rondje Mongolië | Rondje Centraal Azië | Henk Kloosterhuis Photojournalist

 

Motorrijders en taxichauffeurs in Kathmandu

 

Reisverslag 60. Motorrijders en taxichauffeurs in Kathmandu.

Alsof ze een Koninklijke stoet escorteren staan ze naast en achter elkaar: de motorrijders van Kathmandu. De middelzware motor wordt bereden door twintigers, dertigers en veertigers. Sinds een jaar of vijf is de motor niet meer weg te denken uit het stadsbeeld: teken van een groeiende economie en van rijkdom van zijn individuele bezitter. Er rijden er duizenden en nog eens duizenden. De passagier achterop houdt zich losjes vast, bagage vast geklemd, soms rijdt een kind mee. Geen motorrijder zonder helm. Klep omhoog, riempje los, een enkele keer wat naar achteren geschoven. Het rijbewijs gehaald op een hobbelig hellend grasveld, waar bochten genomen moesten worden rondom een paar paaltjes. Ook hier baart oefening kunst.

Na een bezoek aan de Bodhnath Tempel, zoeken wij ons in de drukte van de smalle straatjes, waar honderden artikelen aan reiziger en toerist worden aangeboden. We zijn op zoek naar een taxi en als we de overkant van een drukke straat kunnen bereiken, hebben we de keuze uit vijf witte Suzuki’s, de kleine taxi van de stad. Instinctief pak ik Henk z’n hand. Het lukt. We zijn snel aan de overkant. De chauffeur van het meest linkse autootje komt naar ons toe. Zijn donkere huid en vriendelijke uitdrukking op zijn gezicht, valt me meteen op.
"Taxi, Sir?" zegt hij tegen Henk.
"Yes"
"Where to go?"
"Naar het Summit hotel. How much?"
"Five hunderd," zegt hij.
Henk draait zich resoluut om "Oh no, far too much". Ik ben in gezelschap van een goed onderhandelaar.
"What do you want to pay?" vraagt de taxichauffeur.
"Twee honderd roepees," zegt Henk.
Ik, verre van een goed onderhandelaar denk, dat is een groot verschil. Ik zou het niet eens durven zeggen. Gelukkig dat Henk er is. Ik leer.
"No, no," zegt de taxichauffeur.
"Drie honderd,"
"Twee honderd vijftig en dat is mijn laatste bod."
Het gesprek valt stil. Een van de andere taxichauffeurs heeft meegeluisterd en ziet zijn kans schoon. Hij komt dichterbij en wil wat zeggen. Henk gebaart hem erbuiten te blijven: ik ben nog in gesprek. Fair play in de harde wereld van onderhandelen. De kost moet beetje voor beetje met hard werken verdiend worden. De man trekt zich terug, maar wacht zijn kans opnieuw af. Die komt niet.
"Drie honderd,"
"Twee honderd vijftig," het klinkt beslist.
De taxichauffeur wendt zich van ons af, draait zich weer om, een lach, een vriendelijke lach verschijnt op zijn gezicht. Hij gaat iets verdienen.
Tien van deze taxiritten op een dag en hij heeft zijn vaste kosten eruit. De rest is winst. Ik heb geen idee of en hoeveel hij deze dag verdiend heeft. Stel dat het een goede dag is voor deze sympathieke man en dat hij vijftien taxiritten heeft gehad. Hij heeft dan, met aftrek van kosten, vijf keer twee honderd vijftig roepees verdiend. In totaal twaalfhonderd vijftig roepees, of wel twaalf en een halve euro. Hij wenkt ons naar zijn Suzuki en stapt in.
De chauffeur draait de weg op. Hij steekt dwars door het drukke verkeer over naar de andere baan. Het verkeer in Nepal is links. Brittain did rule the waves.

Bij het stoplicht richt de blik van de motorrijder zich strak op het rood, in afwachting. Voeten aan de grond. Zo gauw het licht op groen springt, geven ze allemaal tegelijk gas, alsof ze bij de TT in Assen uit de startblokken wegscheuren. Niets is minder waar. Ze slingeren zich door het verkeer, passeren bussen en auto’s links en rechts, laten op het juiste moment het schelle geluid van hun claxon horen. Gelijktijdig klinken er, met niet meer dan een fractie van een seconde verschil, nog tientallen andere, voort durend, aanhoudend, dichtbij en verder weg. Iets meer naar links, toetoet, naar rechts, nu meteen, toetoet, ja nu. Voorbij. Toetoet. Passeer toetoet, geef gas, rem, sta stil. Rij door, toetoeoet.
De volgepakte bussen doen hetzelfde, toetoet, opzij, toetoet, haast, toetoet. De apathische houding van de mensen in de bus, ze leunen van vermoeidheid met hun hoofd achterover tegen de hoofdsteunen, waarvan het bovenste deel bekleed is met een witte overtrek. Hoelang nog wit. Kathmandu is een stad vol leven, maar ook smerig, stoffig en stinkend. Hij ligt in een kom tussen de bergen op zeventien honderd meter. Ik word keer op keer misselijk van de stinkende uitlaatgassen. Politie agenten en verkeersregelaars dragen monddoekjes, net als veel motorrijders, fietsers en voetgangers. De auto’s, veelal van Oost Aziatische makelij bewegen zich als een derde grote partij tussen de bussen en motorrijder door. Toetoeoet, ook zij eisen het recht van de snelste op. Toetoet, ze duwen ons bijna opzij. Toetoet. De fietsers zijn het meest wendbaar en kwetsbaar.

In het oorverdovend lawaai van het aanhoudend geclaxoneer laten we ons in de taxi meevoeren. Als de tegenliggers iets over de middellijn op onze weghelft komen, houd ik mijn adem in en mijn hart vast. Ze rijden recht op ons af. Ik vrees dat ze frontaal op ons zullen botsen, maar de chauffeur draait precies op tijd iets naar links, hij wendt het gevaar behendig af. Rakelings langs elkaar heen, slingert hij zich door het verkeer. Hij rijdt goed, heel erg goed. In de bonte en lawaaierige verzameling van motorrijders, auto’s, bussen, taxi’s, fietsers, tjoek-tjoeks en riksja’s vinden ook voetgangers hier en daar hun weg naar de overkant, voorzichtig en vastberaden. De taxichauffeur neemt een weg binnendoor. Na een rit van een half uur in Nepal’s grootste stad reken ik af en stap tot mijn eigen verbazing ontspannen uit de taxi.

Ans Hoefnagel

 
 
Laatste Foto
 
Bekijk de laatste Fotoreportage
 
Laatste nieuws
Datum15-03-2010
Plaats WWW.
RONDJE
MONGOLIE.NL
Temp.0ºC
WeerKOUD
Totale afstand40500
Aantal km1
PositieN 42º 51' 5.8"
E 74º 36' 0.2"
Hoogte 797
VerslagHET VERVOLG

EXPEDITIE RONDJE MONGOLIň


Op WWW.
RONDJEMONGOLIE.NL
kan je ons volgen.
27 MAART 2010
vertrekken wij.
Alle details staan op
WWW.
RONDJEMONGOLIE.NLStuur ons een berichtje!

Naam:
E-mail:
Je bericht:

Copyright © 2007 De Reisfotograaf Kloosterhuis